Daar krijg je jeuk van. Luizen!

09 maart 2022

Betrap jij jezelf ook bij het zien of horen van het woord luizen dat je er spontaan jeuk van krijgt? Dat is ook niet zo raar. Met de scholen weer open liggen ook luizen weer op de loer! Deze blog is voor alle luizenmoeders op de schoolpleinen. Want op nationale luizendag is het de bedoeling om allemaal luisvrij te worden! Wij loodsen je graag door deze kriebelende dag heen.

Daar krijg je jeuk van. Luizen!

De werking van luizen

Je kent het vast wel, de welbekende hoofdluis. Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekken op de hoofdhuid. Zo nestelen ze zich graag in je haar, achter de oren en in de nek. Hoe je luizen krijgt? Dat is eigenlijk heel simpel. Luizen krijg je namelijk wanneer iemand anders luizen heeft en deze de kans hebben om van het haar van de ander over te springen in jouw haar. Klinkt logisch toch? De reden waarom juist onder basisschoolkinderen luizen veel voorkomen is omdat kinderen natuurlijk tijdens het spelen veel in contact zijn met elkaar en ook de jassen en andere kleding veel met elkaar in aanraking komen. Dan krijgt de luis lekker veel kans om over te springen.


Tips & Tricks – Help, ik heb luizen!

1. Kammen, kammen en nog eens kammen

De eerste stap om luizen tegen te gaan, is om een speciale ‘’luizenkam’’ aan te schaffen bij de drogist. Het is belangrijk om vanaf de hoofdhuid tot de punten van het haar te kammen. Zo haal je heel gemakkelijk alle luizen uit het haar. Als laatste is het van belang om 2 weken lang, iedere dag te kammen. Er kunnen namelijk nog eitjes in het haar zitten waardoor er weer nieuwe luizen ontstaan. Vergeet ook niet de kam netjes schoon te maken. Gebruik hiervoor een zakdoekje en gooi dit veilig (het liefst buitenhuis) weg.

2. Speciale shampoo

Gewone shampoo schrikt luizen niet af. Ze schijnen lekker schoon haar zelfs erg fijn te vinden! Bij de drogist zijn er daarom speciale shampoos te koop waar luizen niet van houden. Deze zorgen ervoor dat de luizen doodgaan en dat er geen nieuwe eitjes meer in het haar komen. Dus mocht je nog extra maatregelen willen nemen naast het kammen? Ga dan voor advies naar je apotheek of drogist.

3. Kleine wasjes, grote wasjes

Naast dat je je haar goed moet kammen en zorgen dat je luisvrij bent en blijft. Is het ook belangrijk om alle kleding en beddengoed op minstens 60 graden te wassen. Op die manier zorg je ervoor dat er geen luizen achterblijven. Zijn er kledingstukken of bijvoorbeeld knuffels die niet in de was kunnen? Stop deze dan in  een luchtdichte plasticzak en laat deze minstens 2 weken gesloten.


Luizen weetjes

  • Wist je dat je met lang haar sneller kans hebt op luizen? Door het langere haar springt de luis makkelijker over dan met kort haar.
  • Hoofdluis komt niet alleen voor bij kinderen. Volwassenen kunnen het ook krijgen, alleen hebben volwassen mensen er minder snel kans op omdat ze niet zo snel “hoofd tot hoofd” contact hebben.
  • Je kan gelukkig geen luizen krijgen van je huisdieren. Dit zijn een ander soort luizen dan de hoofdluis die bij mensen voorkomt. Dus je kan gewoon onbezorgd blijven kroelen met je hond of kat!